1. Maal of praal? Alles over tulpenbollen

Maal of praal? Alles over tulpenbollen

Als ik met tulpenbollen bezig ben is dat vooral omdat ik mijn tuin of huis wil opvrolijken. Vaak denk ik dan aan de tijd dat tulpenbollen niet als praal maar voor een maal werden gebruikt. Tulpenbollenbollen lijken me geen smakelijk eten. Alhoewel, uien zijn toch best lekker in gerechten. Hoe zit dat nu met tulpenbollen? Zijn ze lekker of geeft de bloei meer vreugde? Tijd om me er in te verdiepen.

Tulpenbollen als crisisvoedsel

Er zijn tijden geweest dat bollen werden opgegeten omdat er echt niets anders te eten was. Een soort crisisvoedsel zeg maar. Dit gebeurde tijdens de beruchte Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. Het laatste oorlogsjaar konden de bloembollen niet meer opnieuw worden geplant. Daarom lagen de grote voorraden tulpenbollen in de schuren te verpieteren. Mensen konden niet anders dan zich aan dit voedsel wagen om niet van honger dood te gaan. Gezond was het niet; drie bollen per dag was de max. Wel waren de bollen voedzaam en ze waren snel gaar, wat weer brandstof scheelde. Doordat de bollen in de schuur al een tijd op voorraad lagen was de smaak van de bollen droog en bitter. Hartstikke vies dus!

bloembollen delicatesse?

Of toch niet? Als ik nog verder de geschiedenis duik kom ik tot een bijzondere ontdekking. In de Romeinse tijd waren bloembollen een echte delicatesse! Het ging met name om de bollen van de kuifhyacint. Deze bol werd in die tijd blijkbaar geroemd om zijn smaak. In het enige overgebleven Romeinse kookmanuscript (de zogenaamde Apiciustekst) staat een recept beschreven met als hoofdingrediënt de kuifhyacint. In die tijd kenden ze nog geen hoeveelheden of bereiding. Dus hoppa, lekker uit de losse hand!

Kun je net als ik niet zoveel met dit recept? Manon Henzen heeft met het recept geëxperimenteerd en kwam met een moderne versie:

bulb afbeelding

Geen honger maar trek

Nederlandse kinderen krijgen het nog altijd van de oude generatie om de oren geslingerd: “Je hebt geen honger, je hebt trek. In de oorlog, toen was er honger. En als je honger hebt eet je alles, ook uitgedroogde tulpenbollen!” Maar de smaak van oude bollen uit de oorlog is dus niet te vergelijken met verse, onbespoten bollen die zelfs een beetje zoetig zijn. Het klinkt aantrekkelijk maar toch... Ik houd het liever bij de praal van een mooie bos tulpen in een vaas.

[translationParam3]