1. Home
  2. > Voorjaarsbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > De trompetnarcis is bloembol van het jaar 2014

De trompetnarcis is bloembol van het jaar 2014

Dit jaar is de trompetnarcis tot ‘bloembol van het jaar’ benoemd. De trompetnarcis komt uit een groep van nog 11 andere soorten narcissen zoals de dubbele narcis en grootkronige narcis. De trompetnarcis onderscheidt zich van zijn broertjes en zusjes door, je raadt het al, zijn duidelijke trompetvormige uiterlijk. Als ‘bloembol van het jaar 2014’ kan nu iedereen kennis maken met verschillende types, kleuren en geurende trompetten, want dat de keus groot is is zeker!

Geel en wit

Beproefde geelbloeiende rassen zijn ‘Dutch Master’, ‘Golden Harvest’ en ‘Marieke’, die al in de vorige eeuw bekend waren. Een witbloeiend ras is ‘Pure White’.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Twee kleuren

Bij de tweekleurig bloeiende rassen hebben de trompet en de bloemblaadjes verschillende kleuren. ‘Bravour’ en ‘Topolino’ vallen op door de gele trompet te midden van roomwitte bloembladeren. ‘Akita’ is bijzonder opvallend door de oranjekleurige kroon, terwijl ‘Art Design’ tot de narcissen met een hele speciale vorm mag worden gerekend.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Meerjarenbloei

Eén van de sterke punten van de narcis is dat deze voorjaarsbloeier in de grond kan blijven staan om jaarlijks opnieuw uitbundig te bloeien. Daardoor zijn narcissen uitstekend geschikt voor verwildering. Voorwaarde is wel dat de narcissen op een lichte en zonnige plaats staan. Laat het blad van de bloembol na de bloei zo lang mogelijk op de plant staan, geef in het najaar wat gedroogde koemest of compost en de bloemen komen gedurende een periode van 5 à 6 jaar jaarlijks tevoorschijn.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Planten

Narcissen kunnen ook in het gras geplant worden, maar voorwaarde is wel dat er niet wordt gemaaid voordat de plant is afgestorven. Dit betekent dat er met de eerste keer maaien moet worden gewacht totdat de narcissen verwelkt zijn of dat er tussen de narcissen door gemaaid moet worden. De vuistregel voor het planten van narcissen is: twee keer zo diep als de bloembol hoog is.

 

 

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws