1. Home
  2. > Zomerbloeiers
  3. > Professioneel
  4. > Nieuws
  5. > Dahlia’s zorgen voor veel kleur en maandenlange bloei in openbaar groen

Dahlia’s zorgen voor veel kleur en maandenlange bloei in openbaar groen

De populariteit van dahlia’s is de laatste jaren enorm toegenomen. Dit vertaalt zich naar een grotere toepassing van dahlia’s in het openbaar groen. Het is vooral de verscheidenheid aan kleur en de maandenlange bloei die aanspreekt. Niet alleen mensen worden blij van dahlia’s, ook bijen en vlinders komen op de bloemen af. Zo dragen dahlia’s bij aan de leefbaarheid en de biodiversiteit in de stad.

Nectar en stuifmeel

Met hun lange bloeiperiode hebben dahlia’s maandenlang sierwaarde. Geschikte plaatsen in de stad zijn parken en rotondes, maar ook in bloembakken zijn het dankbare planten. Binnen het grote dahlia-assortiment komen vrijwel alle bloemkleuren in veel verschillende vormen voor. De bloemen van enkelbloemige en halfgevulde dahlia’s zijn rijk aan nectar en stuifmeel; het zijn echte bijen- en vlindermagneten. Regelmatig komt er nieuw assortiment op de markt. Donkerbladige variëteiten zijn veelgevraagd en leuk om in de beplanting toe te voegen.

Stevig en compact

Op basis van bloemvorm worden dahlia’s ingedeeld in verschillende groepen. Voor toepassing in het openbaar groen is het belangrijk dat de dahlia’s stevig zijn en compact blijven. Hogere dahlia’s hebben ondersteuning nodig en vaak is dat in de openbare ruimte niet haalbaar. Geschikt zijn onder meer:

Groepen of combinaties

Dahlia’s komen in groepen het best tot hun recht. Dat kan met dezelfde soort zijn of door elkaar gemixt. Een combinatie met andere zomerbloeiende bollen, zoals Lilium (lelies), Canna (bloemriet) en Crocosmia (oude naam Montbretia) geeft een extra gevarieerd beeld. Dahlia kan ook met vaste planten als Pennisetum (lampenpoetsersgras) of Persicaria (duizendknoop) worden gecombineerd. In alle gevallen zorgen dahlia’s met hun kleuren maandenlang voor een zomerse sfeer in de stad.

Praktische tips

202209_aangepast.jpg 242331_aangepast.jpg 242409_aangepast.jpg 202216_aangepast.jpg  

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws