1. Home
  2. > Zomerbloeiers
  3. > Professioneel
  4. > Nieuws
  5. > Zomerpark met dahlia’s

Zomerpark met dahlia’s

In steden en dorpen vervullen parken een belangrijke recreatiefunctie. Sierwaarde en variatie in groen hebben een positief effect op de bezoekers én verhogen de leefbaarheid van een park. Het is dan ook aan te bevelen om parken met de seizoenen mee te beplanten. Dahlia’s brengen dankzij hun felle kleuren een zomerse sfeer met zich mee. Bovendien lokken deze indrukwekkende zomerbollen vrolijke vlinders het zomerpark in; een extra attractie voor de bezoekers.

Diversiteit in Dahlia

Als de voorjaarsbollen rond half mei uitgebloeid zijn, komt er ruimte voor dahlia’s en kan het zomerpark haar intrede doen. Vaak worden opgekweekte dahlia´s in pot gebruikt, vergelijkbaar met perkgoed. Soms worden knollen geplant, bijvoorbeeld tussen vaste planten. De variatie in bloem- en bladkleuren, bloemvormen en hoogtes in het brede dahlia-assortiment is groot. Regelmatig komen er nieuwe cultivars bij. Voor beplanting in parken zijn de compacte soorten heel geschikt. De enkelbloemige mignon dahlia’s bijvoorbeeld, of de halfgevulde anemoonbloemige dahlia’s.

Lange bloeiperiode

Dahlia’s zorgen maanden achter elkaar voor zomerse sferen; ze bloeien van juli tot de eerste nachtvorst. Ze zijn er in de kleuren wit, geel, oranje, roze, rood, paars en tweekleurig. De enkelbloemige en halfgevulde bloemen zijn, dankzij hun grote hoeveelheden stuifmeel en nectar, aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Na de bloei maken ze weer plaats voor de voorjaarsbollen. In de tussenliggende periode zorgen kleine bomen, heesters of siergrassen voor een mooi winterbeeld van het park en zijn de seizoenen rond.

Tips

  • Groepen dahlia´s bij elkaar geven het mooiste effect. Er zijn vele verschillende mixen op de markt, maar ook een vak met dezelfde soort geeft een fraai beeld.
  • Het verwijderen van uitgebloeide bloemen zorgt voor meer bloemen met diepere kleuren.
  • Donkerbladige dahlia’s zijn momenteel populair vanwege hun bijzondere uitstraling.
  • Dahlia’s verlangen een lichte plaats; de hele dag zon is geen probleem. Ook in bloembakken doen ze het goed.
  • Oorspronkelijk komen dahlia´s uit Mexico. Ze zijn dan ook niet winterhard, net als eenjarigen.

   212854_aangepast.jpg 212852_aangepast.jpg

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws