1. Home
  2. > Zomerbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Gladiool is zomerbol van het jaar

Gladiool is zomerbol van het jaar

De gladiool is een van de populairste zomerbollen en is door bloembollenspecialisten benoemd tot Zomerbol van het Jaar. Deze kleurbrenger geeft lange aren met veel bloemen, bijgestaan met zwaardvormig blad. Het is ongekend genieten van de dankbare bloemen.

Zwaardlelie

Volgens botanisten bestaan er ongeveer driehonderd verschillende gladiolen. Oorspronkelijk komen ze uit Afrika. Daar groeien ze als wilde planten in de natuur. Sinds 1941 worden ze geteeld, zodat iedereen er in de tuin van kan genieten. De botanische naam is Gladiolus, wat een verkleinwoord is van het Latijnse Gladius, dat zwaard betekent. Door de zwaardvormige bladeren en de betekenis van Gladiolus, worden ze vaak zwaardlelies genoemd.

201806_aangepast.jpg 202066_aangepast.jpg

Knol

Gladiolen zijn te herkennen aan de lange, stevige, rechtopstaande stengels. Aan beide kanten van deze stengel groeien meerdere gekleurde bloemen in de meest uiteenlopende kleuren. Van zacht pastel tot vrolijke bont. Wist je dat de gladiool eigenlijk geen bol maar een knol is? Het verschil daartussen is de manier van reservevoedsel opslaan. Bij bloembollen gebeurt dat in de rokken of schubben, en bij knollen in de vlezige wortel.

223041_aangepast.jpg 221277_aangepast.jpg

Groepen

Omdat er zo veel verschillende gladiolen bestaan, worden ze onderverdeeld in twee groepen: de grootbloemige en kleinbloemige. De groep grootbloemige gladiolen is het grootst. Er zijn honderden variëteiten in veel kleuren en kleurencombinaties. Ze zijn over het algemeen langer dan een meter. Soorten die in deze groep horen zijn:

Kleinbloemige gladiolen hebben kleinere bloemen en zijn minder lang. Ze worden onderverdeeld in:

6584_aangepast.jpg 11503_aangepast.jpg

Planten en verzorgen

Gladiolen hebben veel licht nodig. Kies daarom een zonnige plek in de tuin uit. Ze combineren prima met andere zomerbollen als dahlia’s en de naald van Cleopatra (Eremurus), maar ook met vaste planten en siergrassen. Planten kan vanaf half april tot eind mei. Zet ze in groepjes van 3-5 stuks op een diepte van ongeveer 10 centimeter. Zorg ervoor dat het puntje omhoog staat. Geef na het planten flink water voor een goede start en blijf water geven bij droog weer.

Leuke weetjes

216111_aangepast.jpg

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws