1. Home
  2. > Voorjaarsbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Bloembollen plant je in de herfst

Bloembollen plant je in de herfst

Het einde van de herfst nadert; tijd om bloembollen te planten voordat het echt koud wordt. Door nu tulpen, narcissen en hyacinten te planten, geniet je in het voorjaar met volle teugen van vrolijke kleuren en geuren. Maar waarom moeten bloembollen nú al geplant worden? En kunnen ze eigenlijk tegen vorst?

Winterslaap

Het voorjaar klinkt nog ver weg. Toch is het najaar de juiste periode om bloembollen te planten. Waarom dat zo lang van tevoren moet gebeuren? Door bloembollen in de herfst te planten, hebben ze genoeg tijd om sterke wortels aan te maken. Hoe eerder de wortels aangemaakt zijn, hoe beter de bol tegen vorst kan. Zodra de temperatuur weer stijgt, ontwaken de bloembollen uit hun winterslaap. Dit is het moment waarop de groei begint en de bloeiknoppen naar buiten worden geduwd.

226426_aangepast.png 226465_aangepast.png

Vorst

Kunnen bloembollen die in de grond zijn geplant wel tegen kou? Gelukkig hebben ze zelden last van vorst. Dat komt omdat bloembollen zichzelf kunnen beschermen. Dit doen ze door zetmeel om te zetten in suikers. Hoe meer suikers er in de bloembollen zitten, hoe lager het bevriezingspunt. Het geluk wil dat bloembollen zeer grote hoeveelheden zetmeel bevatten, en dus extra goed tegen kou kunnen. Wel kunnen bloembollen uitdrogen wanneer ze te lang in de vorst staan. Dit komt omdat ze dan geen vocht op kunnen nemen. 

226484_aangepast.png 226458_aangepast.png

Plantinstructies

Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot en met december worden geplant. Zorg ervoor dat ze in de grond zitten voordat de vorst intreedt. Vermijd plekken waar regenwater moeilijk opgenomen wordt door de bodem, zoals de voet van een heuvel of onder een afwatering. Bloembollen die te lang in water staan, hebben namelijk een grotere kans op verstikking wegens zuurstof gebrek. Volg de volgende zes stappen voor het planten van bloembollen.

226491_aangepast.png

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws