1. Home
  2. > Voorjaarsbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Bloembollen in laagjes planten

Bloembollen in laagjes planten

Bloembollen zijn een feestje. Om ze te planten én om ze te zien uitgroeien tot kleurrijke bloemen. Wist je dat je bloembollen ook in laagjes kunt planten? Daarmee kun je nog langer genieten van het bloemspektakel.

Opvolgend

Tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen; stuk voor stuk kleurrijke brengers van de lente. Bloembollen brengen namelijk als eerste kleur in de tuin. Elke bloembol heeft zijn eigen bloeimoment. Door bloembollen in laagjes te planten, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je er extra lang plezier van hebt – van januari tot soms wel in mei. 

219820_aangepast.png 219849_aangepast.png

Tuin, terras of balkon

Het in laagjes planten van bloembollen heet ook wel lasagne- of etagebeplanting. Je past deze methodiek toe met voorjaarsbloeiende bloembollen. Door ze in de herfst te planten krijgen ze de koude periode van de winter. Dit hebben ze nodig om, wanneer de temperatuur stijgt, weer wakker te worden en te gaan groeien en bloeien. Ben je geen tuinbezitter? In laagjes planten kan in zowel bloempotten en plantenbakken als in de volle grond.

219746_aangepast.jpg 219853_aangepast.jpg

Stappenplan

Het maken van een lasagnebeplanting is niet moeilijk, in acht stappen is het voor elkaar. Gebruik royale potten of plantenbakken, hydrokorrels, potgrond en bloembollen. Zorg voor gaatjes in de bodem van de pot of plantenbak, zodat teveel water kan weglopen. 

In de tuin pas je dezelfde stappen toe. In plaats van een pot of plantenbak te gebruiken, maak je een groot plantgat in de border. Gebruik in de volle grond geen hydrokorrels.

219868_aangepast.png 219744_aangepast.jpg

Recept

Voor het planten in laagjes kun je alle soorten bloembollen gebruiken. Let wel op de bloeitijden, zodat ze niet tegelijk maar opvolgend bloeien. De laatst bloeiende plant je als eerste en de vroegst bloeiende als laatste. Inspiratie nodig? Dit blauw-witte recept is geschikt voor in potten én voor in de tuin.

219866_(1) aangepast.jpg 219746_aangepast.jpg

Onderste laag:

tulp (Tulipa) ‘Boston’, ‘Green Wave’.

Middelste laag:

hyacint (Hyacinthus) ‘Blue Jacket’, narcis (Narcissus) ‘Ice King’, ‘Sir Winston Churchill’.

Bovenste laag: 

anemoon (Anemone coronaria) ‘Lord Lieutenant’, Oosterse anemoon (Anemone blanda) ‘Blue Shades’, dwergiris (Iris reticulata) ‘Harmony’, blauwe druifjes (Muscari), sterhyacint (Scilla siberica).

219909_aangepast.png 219911_aangepast.png

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws