1. Home
  2. > Voorjaarsbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Bloembollen in potten

Bloembollen in potten

Om van voorjaarsbloeiende bloembollen te kunnen genieten, is een tuin niet noodzakelijk. Door ze in potten te planten is het voor iedereen weggelegd. Plant ze dit najaar, dan ben je verzekerd van veel kleur in je tuin of op je balkon/terras.

Iedereen

Het planten van bloembollen in potten en plantenbakken, geeft iedereen de kans om te genieten van prachtige bloemen in vrolijke kleuren. Ze passen in elke tuin en op elk balkon en terras, hoe groot of klein ook. Zelfs wanneer je alleen een vensterbank, balkon of drempel tot je beschikking hebt, is het mogelijk.

222758_aangepast.jpg 222704_aangepast.jpg  

Schuiven

Heb je de ruimte doordat je een flinke buitenruimte tot je beschikking hebt? Leef je dan lekker uit! Het voordeel van potten en plantenbakken is dat je ze kunt verplaatsen. De potten met bloemen die op hun mooist zijn zet je vooraan, en de potten met bloemen die nog niet rijp genoeg zijn, krijgen een rustig plekje uit het zicht.

222693_aangepast.jpg 222765_aangepast.jpg

Minituin

Creëer een gezellige minituin op je balkon of terras, met bloembollen in potten op een tafel in de tuin. Dit doe je door een flinke hoeveelheid kleine potten te gebruiken. Deze beplant je met kleine bloembollen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus), blauwe druifjes (Muscari) en dwerg irissen (Iris reticulata). Dat wordt een kleurrijk feestje in het vroege voorjaar.

222756_aangepast.jpg

Planten

Hoe plant je nu het beste bloembollen in potten en plantenbakken?

Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is; er moet minimaal een laag grond van drie keer de hoogte van de bloembol onder en boven de bloembollen zitten. Zo hebben ze voldoende ruimte om te groeien. Zorg er ook voor dat er een gat onderin zit, zodat het teveel aan water kan weglopen.

Bekijk deze video over het planten van bloembollen in potten.

Soorten

Alle bloembollen zijn geschikt voor in potten en bakken. De zes meest gebruikte zijn: tulp (Tulipa), Narcis (Narcissus), hyacint (Hyacinthus), blauwe druifjes (Muscari), krokus (Crocus) en dwergiris (Iris reticulata). Maar ook bloembollen als sneeuwroem (Chionodoxa), oude wijfjes (Ipheion) en buishyacint (Pushkinia) doen het goed.

222733_aangepast.jpg

Schaduw

Heb je weinig zon in je tuin? Dat is geen enkel probleem. Kies voor bloembollen die goed tegen schaduw kunnen. Dit zijn bijvoorbeeld bosanemonen (Anemone nemerosa), Kievitsbloem (Fritillaria meleagris), sterhyacinten (Scilla), bepaalde soorten narcissen (Narcissus), interakoniet (Eranthis) en sneeuwklokjes (Galanthus).

Winter

Bloembollen hebben de kou van de winter nodig, om in het voorjaar in volle glorie te bloeien. Laat de potten in de winter daarom lekker buiten staan. Ze hebben zelden last van vorst. Dat komt omdat bloembollen zichzelf kunnen beschermen. Dit doen ze door zetmeel om te zetten in suikers. Hoe meer suikers er in de bloembol zitten, hoe lager het bevriezingspunt. 

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws