1. Home
  2. > Voorjaarsbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Blauwe druifjes zijn Bloembol van het jaar

Blauwe druifjes zijn Bloembol van het jaar

Blauwe druifjes, ook wel Muscari genoemd, zijn een van de eerste bloembollen die in het voorjaar bloeien. Ze fleuren de tuin op na het gure seizoen. Deze schoonheid mag zich Bloembol van het jaar 2019 noemen.

What’s in a name

Blauwe druifjes is een toepasselijke naam. Ze worden zo genoemd omdat de bloem lijkt op een kleine tros blauwe druiven. De elegante beauty's staan symbool voor nederigheid en bescheidenheid, omdat je door de knieën moet om ze van dichtbij te kunnen bewonderen. Officieel dragen ze de chique naam Muscari. Dit stamt af van het woord ‘muskus’ vanwege de muskusachtige geur die een aantal soorten geven.

Keuze genoeg

Er bestaan ongeveer veertig verschillende soorten blauwe druifjes. De meest bekende soort is: Muscari armeniacum. Anders dan doet vermoeden, zijn ze niet allemaal blauw van kleur. Er bestaan ook paars-, roze- en witgekleurde en zelfs tweekleurige. Van oorsprong komen deze delicate toppers uit het Middellandse zeegebied, Midden Azië en de Caucasus. Wist je dat blauwe druifjes al vanaf 1596 te koop zijn? Ze kostten toen wel 4,5 euro per bol. 

Allemansvriend

Blauwe druifjes kunnen goed tegen vorst en groeien ook nog eens makkelijk. Je kunt ze in de grond laten zitten: ze verwilderen en het worden er ieder jaar meer. Dat maakt blauwe druifjes geschikt voor elke tuinn. De plant groeit tussen de 10 en 25 centimeter hoog en uit elk bolletje groeien meerdere ‘trossen’ bloemen. Wil je in het voorjaar ook van blauwe druifjes genieten? Plant ze dan in het najaar tussen oktober en december, vóór de eerste vorst.

Tips

243118_aangepast.jpg 241940_aangepast.jpg

243222_aangepast.jpg 223484_aangepast.png

217088_aangepast.png 45021_aangepast.png

 

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws