1. Home
  2. > Zomerbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Beauty Dahlia is zomerbol van het jaar 2017

Beauty Dahlia is zomerbol van het jaar 2017

Hou je van kleur? En ben je gek op bloemen? Dan zijn dahlia's onmisbaar in je tuin. Deze uitbundig bloeiende zomerbol is super goed in het mooier maken van elk soort tuin, omdat ze niet één maar meerdere talenten heeft. De bloeiperiode is namelijk super lang, ze geeft ongekend veel bloemen, er is keus uit honderden verschillende soorten én het is een zomerbol met een verhaal. Dahlia is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2017.

Herkomst van  dahlia’s

De roots van deze schoonheid ligt in Mexico. De Mexicaan Francisco Hernandez was een groot fan van dahlia’s en begon  er in 1615 over te schrijven. Deze publiciteit zorgde ervoor dat dahlia’s vanuit Mexico naar Spanje werden gebracht. Vanuit daar werd de Dahlia tweehonderd jaar later, in 1804, geïntroduceerd door botanicus Andreas Dahl. Daarmee brak het geweld los van kruisen en veredelen; ontelbaar veel nieuwe rassen kwamen er op de markt. De zomerbol van het jaar draagt daarom met verve de naam van meneer Dahl. 

77112.jpg  212886.jpg

Soorten dahlia’s

Wist je dat er meer dan 20.000 verschillende dahlia’s bestaan? Dahlia’s zijn te koop in werkelijk alle vormen, maten en kleuren. Felle kleuren, zoete geuren, lange stelen, grote bloemen. Verzin het en het bestaat! Dat geeft Dahlia het talent om iedere tuin nog mooier te maken dan hij al is. Neem bijvoorbeeld de cactus Dahlia. Deze krijgt bloemen met grote ‘stekelige’ kelkbladeren die voor meer dan 2/3 opgerold zijn. Soms staan ze recht, maar ze kunnen ook naar binnen of naar buiten buigen. het zijn ware schoonheden in de tuin.

77767.jpg  202517.jpg

In zes stappen dahlia’s planten

Het fijne is dat het een fluitje van een cent is om dahlia’s te planten. Wel is het belangrijk om het juiste plantmoment te kiezen. De perfecte tijd voor het planten van dahlia’s is het voorjaar, wanneer er geen kans op vorst meer is. In zes eenvoudige stappen is het voor elkaar en dan is het alleen nog maar wachten op de prachtige bloemen. 

Stap 1

Kies een zonnig plekje in de tuin waar de dahlia’s mogen stralen. Sommige dahlia’s worden 2 meter hoog, andere 30 cm. Geef ze een plekje waar de lengte van de Dahlia goed tussen de rest van de beplanting uitkomt.

Stap 2

Hark de grond goed door zodat de grond lekker luchtig wordt. Haal gelijk onkruid en kleine stenen weg, dan voelt de Dahlia zich helemaal op haar plek. 

Stap 3

Graaf een gat waar de dahliaknol ruim in past. Zorg ervoor dat het gat niet te diep is want dahlia’s willen graag de warmte van de zon voelen. Ze hoeven dus maar een paar centimeter onder het oppervlak geplant te worden.

Stap 4

Leg de dahliaknol in het gat met de het stukje oude steel naar boven. 

Stap 5

Bedek de dahliaknol met de uitgegraven grond. 

Stap 6

Giet een flinke scheut water over de geplante dahliaknol. Dit zorgt ervoor dat er snel wortels aan groeien.

216508.jpg  212944.jpg

Dahlia’s verzorgen

Een paar weken na het planten zie je al de eerste dahliascheuten boven de grond uit groeien. Nog iets later komen de kleurrijke bloemen al te voorschijn. Het is een feestje om te zien hoe uit een dahliaknol zo’n rijkbloeiende plant groeit. Wanneer het in de zomermaanden een lange periode erg droog is, kunnen ze een goede slok water gebruiken. Verder heeft de Dahlia, zo makkelijk als ze is, geen verzorging nodig. 

221096.jpg   77295.jpg

Leuk om te weten

  • Wist je dat dahlia’s vroeger werden gegeten? De wortels van bepaalde soorten smaken namelijk naar zoete aardappelen. Ook werden van de holle stengels waterpijpen gemaakt en werden dahlia’s gebruikt als medicijn tegen epilepsie.
  • Heb je geen tuin, maar wel een balkon of terras? Dan kan ook jij genieten van weelderige bloemen. Dahlia’s doen het namelijk perfect in potten en plantenbakken.
  • Wil je zo lang mogelijk van een doorgaande bloemenzee genieten? Knip dan de uitgebloeide dahliabloemen weg. Dit zorgt ervoor dat de Dahlia steeds weer nieuwe bloemen maakt.
  • Wist je dat Dahlia ook een Griekse meisjesnaam is? De naam betekent letterlijk 'bloem'. Toeval bestaat niet!

221330.jpg  221322.jpg

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws