1. Home
  2. > Voorjaarsbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Stinzenbollen, natuurlijk vintage

Stinzenbollen, natuurlijk vintage

Steeds vaker wordt de term 'stinzenbollen' over tafel gegooid. Maar wat zijn dat toch en waarom praten mensen over deze eeuwenoude bloembollen?

Wat zijn stinzenbollen?

Stinze is een Fries woord en betekent stenen huis. Vroeger was steen een kostbaar materiaal om mee te bouwen, en dus werd het weinig gebruikt. Kloosters, kerken, kastelen, landhuizen en boerderijen werden wel van steen gebouwd, omdat de eigenaren hier het geld voor hadden. Er werden bloembollen in de tuinen en buitenplaatsen van deze statige rijkeluigebouwen geplant om nog meer aanzien te krijgen. Dit zijn de zogenaamde stinzenbollen. Het zijn voorjaarsbloeiende bloembollen die verwilderen. Ze zijn weer helemaal terug van weggeweest en kunnen met verve de titel 'vintage' dragen.

Waar komen stinzenbollen vandaan?

Stinzenbollen hebben hun roots niet in Nederland liggen. Ze zijn door avonturiers en botanisten ontdekt en meegenomen naar West-Europa. Vooral Carolus Clusius, William Robinson en de broers Cornelis en Marinus van Tubergen hebben veel stinzenbollen meegenomen. Vanaf de 16e eeuw werden de eerste stinzenbollen meegebracht.

Soorten stinzenbollen

Oorspronkelijk zijn stinzenbollen bosplanten. Hierdoor kunnen ze goed tegen de schaduw en bloeien ze in het voorjaar voordat het blad aan de bomen en struiken is gegroeid. Wil je weten welke bloembollen supervintage zijn en binnen de groep stinzenbollen vallen? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding 

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding bulb afbeelding

bulb afbeelding 

Stinzenbollen planten

Eén ding is belangrijk voor stinzenbollen: ze houden van plekken in de tuin waar de bodem met rust gelaten wordt. Dit is bijvoorbeeld onder bladverliezende bomen of struiken, in grasveldjes en weides, tussen vaste planten in borders of tussen lage bodembedekkende planten. Als je daar rekening mee houdt, is het appeltje-eitje. Planten en genieten maar!

Leuk om te weten

 

 

 

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws