1. Home
  2. > Voorjaarsbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Sierui is bloembol van het jaar

Sierui is bloembol van het jaar

Wist je dat de sierui niet alleen lekker, maar ook mooi is? De grote familie sierui speelt een smakelijk rol in de keuken, maar is vooral een sfeermaker in de tuin.

Roots van de sierui

De roots van de sierui liggen in Europa, Azië en het Midden-Oosten, waar ze vrij in de natuur groeien. De botanische naam van sierui is Allium, waarvan de letterlijke betekenis ‘scherpte’ is, net als de smaak die het geeft in gerechten. De naam Allium heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gekregen. Volgens de Victoriaanse geschiedenis brengen ze geluk en voorspoed. Oude Egyptenaren zagen de ‘rokken’ van de ui als symbool voor eeuwigheid en beeldden ze daarom af op graven. En de Romeinen gaven Allium de betekenis 'ui' of 'prei'.

bulb afbeelding bulb afbeelding

Sierui-familie

De familie van de sierui is gezellig groot. Er zijn honderden soorten, waaronder eetbare varianten als de ui, sjalot, knoflook, daslook en prei. Leuk zo’n grote familie, en nog lekker ook! Naast de eetbare sieruien is er een nog veel grotere groep die de show steelt in de tuin. Je zult je verbazen over hun verschillende looks. Er zitten enorme reuzen tussen, maar ook kleine neefjes en nichtjes met fijne bloemetjes. We hebben ze op een rijtje gezet voor je.

bulb afbeelding  bulb afbeelding  

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Leuk om te weten

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Hoe plant je sieruien? 

Sieruien plant je van half september tot half december. Maar wat is nu het meest ideale moment in deze drie maanden? Wanneer de temperatuur onder de 10 graden is, staat het startsein op groen. Je kunt dan naar hartenlust de tuin met sieruien beplanten. Zorg er wel voor dat het niet vriest; de bloembollen moeten voor de vorst in de grond zitten. Sieruien planten is niet moeilijk, en in vijf stappen is het voor elkaar.

Stap 1

Graaf of een gat voor een groep bloembollen bij elkaar, of individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen of kleinere groepjes. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote sieruien (5 cm en groter) moeten 15 cm diep worden geplant en kleine sieruien (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep.

Stap 2

Verwijder onkruid en kleine steentjes en mix daarna wat tuinaarde door de grond voor extra voeding, zodat het teveel aan water kan weglopen.

Stap 3

Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard op de bloembol want dan beschadigen ze. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine bollen 3 tot 7 centimeter.

Stap 4

Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.

Stap 5

Is de grond droog? Geef de sieruien dan wat water.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

 

 

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws