1. Home
  2. > Voorjaarsbloeiers
  3. > Nieuws
  4. > Monets passie voor bloembollen

Monets passie voor bloembollen

Het is 1886 als er een bijzondere liefde ontstaat. De toen nog onbekende Franse schilder Claude Monet wordt tijdens zijn bezoek aan Nederland door zijn gastheer uitgenodigd voor een tochtje naar de bloembollenvelden. Claude Monet noemt het in een woord ‘schitterend’. Het is hét moment waarop zijn passie voor bloembollen ontluikt. Fotograaf Wouter Koppen reisde af naar Giverny om de schilderachtige bloeiende bloembollen vast te leggen in de prachtig aangelegde tuinen van Monet.

Kleurenpallet
In 1883 kwam Monet in het plaatsje Giverny wonen. Dit is een plaatsje zo’n 90 kilometer ten westen van Parijs. Toen in 1886 zijn passie voor kleuren van planten en bloemen oplaaide, heeft hij zich flink uitgeleefd in zijn eigen tuin. Het feilloze kleurgevoel van Monet zorgt voor een spetterend kleurenpalet. In het voorjaar spat de kleur af van de grote hoeveelheden bloeiende bloembollen als tulpen, narcissen en irissen. Zijn liefde voor bloembollen is ook duidelijk terug te zien in zijn schilderwerk.

Twee tuinen
Monet heeft passievol zijn eerste tuin 'Clos Normand' aangelegd, maar kon op een gegeven moment niet meer verder omdat er een treinspoor in de weg lag. Het begon al gauw weer te kriebelen en dus ging hij aan de slag met een tuin die aan de andere kant van de spoorweg lag. In deze tweede tuin heeft Monet een andere wereld geschapen dan in de eerste tuin. Het voelt als een stukje Japan, maar dan op de Monet-manier. Hij noemde de tuin ‘Le jardin d’Eau’ (de watertuin).

Zelf bloembollen planten
Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook met bloembollen aan de slag? Maak dan je eigen 'Monet-tuin'. Kies hiervoor bloembollen die jij mooi vindt en combineer kleuren en vormen die jou blij maken Er is slechts één regel: alles kan en niets moet. Het bloembollenassortiment is te vinden op www.bulb.com. Bloembollen planten doe je zo:

  • Graaf een gat in de grond dat ongeveer 3 x zo diep is als de dikte van de bol/knol (tip: lees ook altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking).
  • Stop de bloembol in het gat met de punt omhoog en het ‘baardje’ naar beneden.
  • Doe de uitgegraven aarde weer op de bloembol.

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

bulb afbeelding  bulb afbeelding

Deel deze pagina:
Terug naar Nieuws