1. Iris, een boodschap voor jou

Iris, een boodschap voor jou

De iris is voor mij een bloem met prachtige herinneringen. Jaren heb ik in mijn vaders bedrijf Wagemaker Flowers BV geholpen. Duizenden iris bollen heb ik geplant samen met mijn vader wat mij mooie momenten heeft gebracht. Als de irissen na een aantal weken in knop waren gegroeid plukten we ze. Daarna maakten we ze netjes klaar in bossen van tien. Het was belangrijk om zorgvuldig de sporadische bruine puntjes van de blaadjes af te plukken en dat er ter bescherming een hoes om de bloemen heen ging. Als ze klaarstonden in de koelcel verloor ik de irissen uit het oog omdat ze met de vrachtwagen mee gingen naar de veiling. Altijd vroeg ik me af waar ze heen gingen en bij welke mensen de irissen uiteindelijk terecht kwamen.

[translationParam3]

Een regenboog van een iris

Waar ik nooit eerder over nagedacht heb is hoe de bloem aan de naam Iris is gekomen. Het woord iris betekent ‘regenboog’ in het Grieks. Toepasselijk, want irissen zijn er namelijk in alle kleuren van de regenboog. Naast de letterlijke betekenis van het woord iris is Iris ook een figuur uit de Griekse mythologie. Hierin staat beschreven dat de godin Iris boodschappen overbracht tussen goden en mensen. Zij daalde via de regenboog af van de hemel naar de aarde. De symbolische betekenis van de Iris luidt dan ook ‘ik heb een boodschap voor jou’.

Fascinatie Van Gogh

De schilder Van Gogh was een tijd lang gefascineerd door irissen. In 1889 en 1890 verbleef hij in een psychiatrisch ziekenhuis in het Zuid-Franse Saint-Rémy. Hij schilderde er daar op los en vond vooral inspiratie in de natuur. Het resultaat waren verschillende bloemstillevens waarvan een aantal met irissen. Het bekendste schilderij is ‘Vaas met Irissen’.

bulb afbeelding

Groei- en bloei-belevenis

Irissen zijn voorjaarsbloeiers, wat betekent dat ze van april tot en met mei in je tuin bloeien. Botanici hebben meer dan 200 verschillende irissen ontdekt. De meeste groeien uit bollen en knollen andere uit wortelstokken. Irissen zijn ontzettend leuk in je tuin of op je balkon/terras. De vorige eigenaar van mijn huis was fervent tuinier en heeft voor mij prachtige irissen in de tuin achtergelaten. Ieder voorjaar geniet ik weer van de groei- en bloei-belevenis.

Geen 10 maanden wachten

Ondanks dat irissen in de tuin bloeien in het voorjaar, worden irissen ook het hele jaar door als snijbloem in kassen geteeld. In een kas wordt het klimaat zo nagebootst dat de bollen steeds denken dat het tijd is om te groeien en te bloeien. Gelukkig maar; dan hoef ik geen 10 maanden te wachten. Irissen zijn schoonheden uit onverwachte hoek. Je koopt ze in knop, wat een beetje saai is omdat de knop nog verstopt zit in het groene blad. Maar als ze eenmaal gaan bloeien weet je niet wat je ziet! Met de drie bloemblaadjes die helemaal open klappen komt de ware schoonheid naar boven. De diverse kleuren van de iris variëren van knal-geel tot diepblauw en helder wit. De bekendste soorten zijn Blue Magic, Professor Blaauw, Blue Diamond, Apollo en Casa Blanca.

[translationParam3] [translationParam3]

Nieuwe baasjes

Er worden op dit moment veel irissen geteeld. De iris staat dan ook in de top 25 van de meest verkochte snijbloemen in 2013. Maar liefst 82 miljoen irissen worden er via de veiling verkocht! En dat grote aantal stijgt ook nog eens want in 2012 waren het er 72 miljoen. Hoe moeten al die irissen een baasje krijgen? Hun schoonheid doet het werk want blijkbaar krijgen ze allemaal hun nieuwe plekje ergens op de wereld. Het lijkt me waanzinnig om stiekem op een landkaart te kunnen zien waar ze allemaal naartoe gaan...